ASP > Karakter-dizisi Düzenleme
Karakter-dizisi Düzenleme
Karakter-dizisi veya String, VBScript için herþey olabilir. “Sana Sevdanýn Yollarý Bana Kurþunlar” bir String’dir. “Bugün 7 Aðustos 2000” bir String’dir. “Doðum Günün Kutlu Olsun!” bir String’dir. Web sitemizi ziyaret eden kiþinin formlarýmýza yazacaðý ve Gönder tuþunu týklayarak Server’a göndereceði bilgiler String’dir. Fakat bunlarýn hepsi olduðu þekliyle iþimize yaramaz. Bunlarý yeniden düzenlemek, içinden seçmeler yapmak veya biçimlerini deðiþtirmek gerekebilir. VBScript bu amaçla kullanýlmaya hazýr bir dizi fonksiyon verir:
InStr Uzun bir String’in içinde vereceðiniz daha kýsa bir String’in bulunup bulunmadýðýný arar; bulursa bu kýsa String’in baþlama noktasýnýn deðerini verir. Diyelim ki, “Sana Sevdanýn Yollarý Bana Kurþunlar” String’ini Kayahan deðiþkenine, “Sevda” kelimesini de Ara deðiþkenine atadýnýz. InStr fonksiyonu ile Ara’nýn deðerinin yerini Kayahan’ýn deðerinin içinde bulabilirsiniz:
Yer = InStr(Kayahan, Ara)
Yer’in deðeri 6 olacaktýr; çünkü “Sevda” kelimesi, uzun String’de 6’ncý karakterden baþlamaktatýr.
Len Bir String’in uzunluðunu belirler. Yukarýdaki örnekte yer alan Kayahan deðiþkenin uzunluðunu þöyle belirleyebiliriz:
Uzunluk = Len(Kayahan)
Uzunluk deðiþkeninin deðeri 36 olacaktýr.
UCase Vereceðiniz bir String’in tüm karakterlerini büyük harfe çevirir.
YeniString = UCase(Kayahan)
Yeni String’in deðeri: “SANA SEVDANIN YOLLARI BANA KURÞUNLAR” olacaktýr.
LCase Vereceðiniz bir String’in tüm karakterlerini küçük harfe çevirir.
YeniString = LCase(Kayahan)
Yeni String’in deðeri: “sana sevdanýn yollarý bana kurþunlar” olacaktýr.
LTrim, RTrim, Trim Verdiðiniz String’in (sýrasýyla) solunda yani baþ tarafýnda; saðýnda yani sonunda ve hem baþýnda ve hem de sonundaki boþluklarý temizler.
Space Ýçinde, vereceðiniz sayý kadar boþluk olan boþ bir String oluþturur. Örneðin
Bosluk = Space(20)
Bosluk deðiþkenin deðeri “ “ (20 boþluk) olacaktýr.
String Ýstediðiniz sayýda ve istediðiniz bir karakterle bir String oluþturur.
YeniString = String(3, “*”)
YeniString deðiþkeninin deðeri “***” olacaktýr.
Left, Right Bir String’in içinde soldan (baþtan) veya saðdan (sondan) verdiðiniz sayýya kadar olan karakterleri verir. Örneðin, yine yukarýdaki Kayahan deðiþkenini kullanýrsak:
Solda = Left(Kayahan, 4)
Solda deðiþkeninin deðeri “Sana” olacaktýr; çünkü Kayahan deðiþkeninin soldan itibaren dört harfi “Sana“ kelimesine denk geliyor.
Mid Bir String’in içinde baþlangýç noktasýný ve karakter olarak boyunu verdiðiniz alanda yer alan String’i verir.
Ortada = Mid(Kayahan, 5, 8)
Ortada deðiþkeninin deðeri “Sevdaný” olacaktýr; çünkü Kayahan deðiþkeninin soldan 5’nci deðiþkeninden itibaren 8 karakterlik alanda “Sevdaný” karakterleri yer alýyor.
|