Dünyanın Gözüyle Atatürk
Atatürk hakkında ölümünden önce ve sonra birçok yabancı devlet adamı ve yabancı basın tarafından övgü dolu birçok söz söylenmiş ve yabancı gazete ve dergilerde de birçok makale yayınlanmıştır. Gerçekten de Atatürk sadece Türkiye sınırları içinde kalmamış, görüş ve düşünceleriyle bütün toplumlara ve bütün ezilmişlere yol göstermiştir. Bunun nedeni de fikir ve görüşlerini bir diktatör gibi değil, bir arkadaş, bir baba, bir vatandaş olarak Türk ve dünya
halkına kabul ettirmesidir. Zorla değil, her şeyin gerçeklerini
ortaya koyarak, kendi halkına açıklamasıdır.
O, kendi milleti ve beşeriyet alemi için beslediği muhabbetle,
bir dahinin neler yarattığına dair, cihana fevkalade heyecanlı
bir sahne seyrettirmektedir.
Herbert MELZIG
İnsanlığın bütün belirtileri O’nda kendini hemen gösteriyor.
Noelle Gazetesi
Akıllı ve barışçı yöntemlerle gerçekleştirdiği eseri halkların tarihinde izlerini bırakacaktır.
Fransa Cumhurbaşkanı Albert LEBRUN
Yeni Türk Devleti ile Ankara Antlaşması' nın imzalanması
nedeniyle; "Bizi arkadan vurdu, dağ başındaki haydutlarla,
Mustafa Kemallerle anlaştı" diyenlere Fransız Başbakanının
Mecliste verdiği cevap:
Dağ başındaki haydutlar diye isimlendirdiğiniz kahraman
Mustafa Kemal ve O' nun tüm askerleri burada olsalardı teker
teker hepsinin heykellerini dikerdik. Böylesine kahraman bir
antlaşma imzalamaktan gurur duyuyorum.
Fransız Başbakanı BRIAND, 1921
Paşa size nasıl hayran olmayayım? Ben Fransa’da laik bir hükümet kurmuştum. Bu hükümeti Papa’nın Paris’teki temsilcisinin yardımı ile papazlar devirdi. Sizse bir Halife’yi kovdunuz ve gerçek anlamıyla laik bir devlet kurdunuz. Siz, bu taassup içinde laikliği bu topluma nasıl kabul ettirdiniz? Dehanızın büyük eseri laik bir Türkiye yaratmak olmuştur.
Fransa Başbakanı Edouard HERRIOT, 1933
Bu devrim, olağanüstü bir kişinin, Mustafa Kemal'in eseridir. Beş yıl çevresinde yaşadım ve dostluğuna kavuştum. Dikkat ederdim, Atatürk bazen neşeli, konuşkan, coşkun ve daima istek ve düşüncelerinde önlemli görünürdü. Huzuruna girdiğim zaman, Atatürk ayakta duruyordu. Pek güzel giyinmişti. Söylevimi verdim. Başkan ezberden konuştuğumu görünce elindeki kağıdı bıraktı ve doğaçlama olarak Türkçe karşılık verdi. Kişiliği çekici, büyüleyiciydi. Çevresini aşarak uzaklara dalan gözleri, karşısındakine çevirdiği anda tatlılaşıyordu. Sarı saçlarla çerçeveli azimli bir alın yüzüne egemendi. Çöllerin ateşinden ve yüksek tepelerin buzlarından yılmaz, kaslı, sağlam bir gövdesi, her sorumluluğu taşıyabilecek geniş omuzları vardı.
Fransız Büyükelçisi Kont De CHAMBRUN
Türk Ulusu sonradan Mustafa Kemal Paşa'ya Atatürk adını verdi. Bence bu, ayağına kadar gelen; Osmanlı tahtı yerine, ulusunun gönlündeki tahtı üstün tutan bir öndere o ulusun gösterebileceği en yerinde şükran ifadesidir.
Fransız Büyükelçisi Kont De CHAMBRUN
Kemalizm, hızlı gelişme yolunu keşfetti ve ispat etti ki, yalnız bir kuşakta disiplinli bir eğitim ile halkçı büyük bir uygarlık geliştirilebilir. Bu, insanlığa denenmiş bir felsefe örneği olarak sunulabilir. Kemalizm, yüzyıllara sığabilecek işleri on yılda tamamladı.
Fransız Yazar Gerard TONGAS, 1937
Tarih çok büyükler gördü. İskenderler'i, Napolyon'ları, Washington'ları gördü. Fakat yirminci yüzyılda büyüklük rekorunu Atatürk, bu Türk oğlu Türk kırdı.
L'Illustration, Fransa
Kendisinin tarihi büyüklüğü, eseri olan yeni Türkiye' ye
bakılarak bu günden ölçülebilir.
Çelik gibi azim ve gayreti, uzağı gören akıl ve hikmetle
birleşmiş olan bu gerçek halk önderi ve devlet adamı; Anadolu
dağlarının en uzak ve ıssız köşesindeki köylere bile başka bir
ruh aşılamıştır.
Illustrierte Dergisi
İşte Mustafa Kemal karşımda duruyor. Kendimi kaptırmaktan alamadığım bir heyecanla O'na bakıyorum. Görünüş bir kere daha aldatmıyor insanı. İşçi yaptığı işe benziyor. Uzun ve sert bir yüz, düşünceyi belirten derin çizgilerin yer ettiği geniş bir alın, enerji dolu bir çene, iki buzul gibi mavi gözler. İşte göze çarpan ilk şeyler bunlar. Aşırı derece bir soğukkanlılık, hiçbir gücün bükemediği bir irade ve bıkmak, usanmak nedir bilmeyen bir dikkat ve düşünme yeteneği. İşte size son derece hareketsiz olduğu için adeta göz kamaştıran yüzün açığa vurduğu özellikler.
Fransız Romancı - Diplomat Claude FARRER
Tarihte büyük bir diplomatın ya da ünlü bir komutanın yaşamını okuduğumuzda onun yüzünü, sözünü, bakışlarını hayal etmekten zevk duyar ve kendi kendimize: "O'nu görsek ve tanısak ne iyi olurdu." deriz. Bugün Türkiye'nin yazgısını yöneten büyük diplomat, büyük asker ve büyük inkılâpçı Kemal Atatürk'ün heyecanlı yaşamını yıllar geçtikten sonra hayranlıkla öğrendikleri zaman, hiç kuşkusuz çocuklarımız da böyle düşüneceklerdir. Ateşli bir inkılâpçı olduğu için haftalarca Sultanların zindanlarında yatan, komutanlık yaptığı zaman galip gelerek ülkesine bağımsızlığını kazandıran, Devlet Başkanı olarak Cumhuriyet'i ilan edip kurumlandıran Atatürk'ün yaşamı elbette ki heyecanlıdır. Ancak Kemal Atatürk'ün kişiliğinin bir yönünü göstermek bakımından bir noktayı anımsatmak isterim. Bize savaşlarından birini anlatıyordu. Birdenbire durdu. “Görüyorsunuz ya.”, dedi. “Pek çok zaferler kazandım. Ancak bunların en büyüğünden sonra bile her akşam, savaş alanlarında ölen bütün askerleri düşünerek içimde derin bir üzüntü duyuyorum." Cesaret ve zekasından başka yüreği de bu kadar yüce olan böyle bir önderin, yurdu için mucizeler yaratmış olmasına şaşılabilir mi?
George BENNES, Vu Gazetesi , Paris, 1938
Yüzyıllardan beri zorbaların boyunduruğu altında uyuklayan yaşlı Türkiye, O'nun çabalarıyla uyandı ve gözleri inkılâpların ışığıyla kamaştı.
Gazeteci Jean LAUBESPİN
Asırları asan adam !..
Paris Basını, Fransa
Var olan rütbelerin tümünü kaldırdığı bir ülkede, bu adam, bütün rütbeleri kazanmıştır. O ülkede, bulabilecek en onurlu ad O'na verilmiştir.
Gazeteci Mercel SAUVAGE
Aniden fosfor olarak ışıldayan ve yine birdenbire kendi içine dönen gizemli bakışları vardı. Güçlü kişiliği, her şeyi kavrayışındaki hızla, el hareketleriyle kendini belli ediyor. Çok berrak olan sesi tartışışı sırasında çelik gibi çınlıyordu. Mustafa Kemal gerçekten genç, temiz, candan inanmış, ulusunu yönetmek için yaratılmış bir kişidir.
Gazeteci Mme. B.G. GUALİS
|