![]() |
|
|||||||
| Çocuk Sağlığı Çocuk sağlığı hakkında olan bölümümüz... |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler | Stil |
|
||||
|
ANNE- BABALAR ÇOCUKLARINI CİNSELLİKLE İLGİLİ BİLGİLENDİRİRKEN BUNLARI UNUTMAMALIDIR: Cinsel eğitimin doğal bir süreç olduğunu, cinsel eğitim vermenin önemi ve gerekliliğini önce anne- baba olarak siz anlamalısınız. Çocukların cinsel gelişimine,cinselliği keşfetmesine ve cinselliğe ilişkin ilgisine, merakına karşı bilgilendirici, aydınlatıcı, hoşgörülü, tutarlı bir tutum ve anlayış göstermelisiniz. Çocukların cinsellikle ilgili sorularını yok saymamalı, susarak karşılamamalı, baskılayıcı, yasaklayıcı, cezalandırıcı bir tutum sergilememeli, ayıp ve utanılacak bir konu olarak görmemelisiniz. Çocukların cinselliğe ilişkin ilgi ve merakı sonucunda sorduğu sorulara kaçamak, geçiştiren, gerçekçi olmayan ve uzun, ayrıntılı yanıtlar vermemelisiniz. Çocuğun sorularına onların gelişim düzeylerine uygun, anlayabilecekleri kadar sade, basit, öz, tutarlı, gerçekçi, kararlı yanıtlar ve açıklamalar verilmeye çalışmalısınız. Cinsel konulara ilişkin çocuğun ilgisini, merakını ve sorularını beklemeksizin çocuğa açıklamalar yapmamalısınız. Çocuğun merakını engelleyici, alay edici, önemsemeyen, heyecanlanan, çekinen, kaygılanan ses tonu, farklılaşan bir davranış göstermemelisiniz. Çocuğa çok sıkı ve dar giysiler giydirerek ve cinsel organlarına dokunarak uyarılmalarına sebep olmamalısınız. ![]() Kendi cinsiyetine ilişkin kimliğini kazanmaya yönelik davranışlarına engel olmamalısınız. Kız çocuğunun makyaj malzemeleri ile oynama, topuklu ayakkabılar giyme, toka ve bilezik takma, etek giyme gibi davranışlarını, erkek çocuğunun tıraş malzemeleri ile oynama, kravat takma gibi.. Çocuğun cinsel merakını ve ilgisini çeken konularda bilgilendirmekten kaçınarak çocuğun dış dünyada ne gibi bilgilerle ve tehlikelerle karşılaşabileceğini dikkate almaksızın çocuğu kendi haline bırakmamalısınız. Çocukların oyunlar yoluyla cinsiyet farklılıklarını anlamalarına izin vermeli, çocuğun kendi cinsiyetine özgü rolleri kazanmasına teşvik etmelisiniz. Çocukların cinselliğe ilişkin merakını gidermek için çocuğun yanında çıplak dolaşmak, beraber banyo yapmak ve aynı odada yatmak gibi davranışlar uygun olmayıp, çocuğun erken uyarılmasına ve aklının karışmasına yol açabilir. Bu nedenle çocuktan hiçbir şeyin gizlenmemesi gerektiği biçiminde bir cinsel eğitim anlayışını benimsememelisiniz. Çocukların cinsellik üzerinde odaklanmasını, yoğunlaşmasını ortadan kaldırmak için onlar çeşitli eğitici, geliştirici oyunlara, sosyo- kültürel ve sportif etkinliklere yönlendirilmeli, katılımlarını sağlamalısınız. alıntıdır... |
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
Arama - Toplist - Sohbet - Chat - muhabbet