![]() |
|
||||
|
Şair: Nesimî Türü: gazel Başlık: Yüzün cennetdir ey rûh-ı musavver Şiir: Yüzün cennetdir ey rûh-ı musavver Te’âlâ şânuhu Allâhu ekber Sekiz kapusıdur cennât-ı ‘adnün Kaşunla kirpügün zülfün mu’anber E lem neşrah saçun ve’ş-şems alnun Boyun tûbî lebündür âb-ı Kevser ‘Ayân oldı lebün ‘aynında şol su Ki gark oldı cihân bahrında yek-ser Tenün tîninden oldı halka ervâh Ta’âlâ’llâh zihî pâkîze cevher Sücûd eyler ruh u zülfün katında Ayıla encüm ü hurşîd-i hâver Rümûzın bilmeyen beytü’l-harâmun Ne bilsün kim nedür mihrâb u minber Felek hüsnünde hayrândur melek mât Ne deryâson me ma’densin ne gevher Ser-â-ser nûr-ı mutlakdur vücûdun Ne mâhiyetsin ey zât-ı mutahhar Meger şem’-i tecellîdir cemâlün Ki nûrından cihân oldı münevver Nesîmî’nün sözi hakdur Hak’ı bil Ki Hak’dur kim anun dilinde söyler Açıklama: vezni: mefâ’îlün mefâ’îlün fa’ûlün |
|
||||
|
Şair: Nesimî Türü: müstezad Başlık: Tâ kıldı tecellî bu benim gönlüme Allâh Şiir: Tâ kıldı tecellî bu benim gönlüme Allâh Lutf ile eyva’llâh Firkatda yanan cânıma vasl irdi be-dil-hâh El-minnetü li’llâh Nâ-gâh irişdi bana ilhâm zi-hazret Gafletten uyandım Vahdet güneşi doğdu vü şâm oldı seher-gâh Gam kalmadı bi’llâh Ez-gayb-ı hüviyet bana nutk-ı ehâdiyyet Aytdı ki fe-firrû Terk eyledim uş mülk ile mâl ü vatan u câh Yâs tutdım ila’llâh Fânî okudum dünyeni ez-rûy-ı hakîkat Dîdâra değişdim Tecrîd olub aytdım ki tevekkeltü ala’llâh Kul küllün mina’llâh Ez-rûy-ı hakîkat bana her nesne ki irdi Ez-hazret-i ‘Alî Reddiyyet ile kılmadım hîç nesneden ikrâh Tâ olmaya bî-râh Ma’şûk-ı hakîkî zi-kerem çünkü bırakdı Bürka’ zi-ruh-ı hod Mahv oldı feleklerde kevâkib güneş ü mâh Kıl secde be-dergâh Gel ‘ârif isen koyma Nesîmî demin elden Bu âdemi tanı ‘İrfân ile kıl dünyede bâzâr ma’a’llâh Ta kıla nazar şâh |
|
||||
|
Şair: Nesimî Türü: tuyuğ Başlık: Bulmışum Hakk’ı ene’l-hak söylerim Şiir: Bulmışum Hakk’ı ene’l-hak söylerim Hak benim Hak bendedir Hak söylerim Gör bu esrârı ne muğlak söylerim Sâdıkım kavlimde saddak söylerim Açıklama: vezni: fâ’ilâtün fâ’ilâtün fâ’ilün |
|
||||
|
Şair: Nesimî Türü: gazel Başlık: Merhabâ hoş geldin ey rûh-ı revânım merhabâ Şiir: Merhabâ hoş geldin ey rûh-ı revânım merhabâ Ey şeker-leb yâr-ı şîrîn lâ-mekânım merhabâ Çün lebin câm-ı Cem oldı nefha-i Ruhu’l-Kudüs Ey cemilim ey cemâlim bahr u kânım merhabâ Gönlüme hîç senden özge nesne lâyık görmedim Sûretim aklım ukûlüm cism ü cânım merhabâ Ey melek sûretli dil-ber cân fedâdır yoluna Çün dedin lahmike lahmi kana kanım merhabâ Geldi yârim nâs ile sordu Nesîmî neçesin Merhabâ hoş geldin ey rûh-ı revânım merhabâ Açıklama: vezni: fâ’ilâtün fâ’ilâtün fâ’ilâtün fâ’ilün |
|
||||
|
Şair: Nesimî Türü: gazel Başlık: Ey nesîm-i subh-dem bi’llâh ki yârin hoş mıdur Şiir: Ey nesîm-i subh-dem bi’llâh ki yârin hoş mıdur Şol habîbim dilberim ‘âlemde varım hoş mıdur Şol mutarrâ misk-i zülfünden sabâ vergil haber Şol yüzü gül kâmeti serv-i çenârım hoş mıdur Şol lebi la’l ü gözü âhû-yı şehlâ dil-firîb Şol saçı zulmet kimi müşk-i tatârım hoş mıdur Gonc’içinde gonca olup dürc olur dürr-i Aden Şol çemen sahnında açılmış bahârım hoş mıdur Yel elimde su gözümde od içimde hâk olur Dâ’im anda haşr olıcak sebze-zârım hoş mıdur Çün Nesîmî saldı özün ‘aşkına pervâne teg Ey yüzü gülşen sana bu âh u zârım hoş mıdur Açıklama: vezni: fâ’ilâtün fâ’ilâtün fâ’ilâtün fâ’ilün |
|
||||
|
Şair: Nesimî Türü: tuyuğ Başlık: Âyet-i Seb’a’l-mesânîdir yüzün Şiir: Âyet-i Seb’a’l-mesânîdir yüzün Otuz ikinin nişânıdır yüzün Bâğ-ı cennet ergavânıdır yüzün Mihr ü mâhın armağânıdır yüzün Açıklama: vezni: fâ’ilâtün fâ’ilâtün fâ’ilün |
|
||||
|
Şair: Nesimî Türü: gazel Başlık: Düşmişem bî-yâr İlâhî kimse bî-yâr olmasın Şiir: Düşmişem bî-yâr İlâhî kimse bî-yâr olmasın Kimsenün hâli bu resme müşkil ü zâr olmasın Cennetün nâz u fa’îmi dilberün dizdârıdır Cennetün bâğı mana mî-vasl-ı dildâr olmasın Tamunun odından acı firkatündür ‘âşıka Kimsenün cânında senden yâ Rab ol nâr olmasın Her kimün maksûdı Hak’dan gayrı dîzâr olmadı Tâ ebed Hak’dan nasîbi gayrı dîzâr olmasın ‘Âşıkun bâğı güli gülzârı yârun yüzidür Variken yârun cemâli özge gülzâr olmasın Olmışam şol çeşm-i bîmârun firâkından sakîm Kimse menden özge şol bîmârâ bîmâr olmasın ‘Âşıkun müşk-i tatârı zülf-i yârun bûyıdur Nâra yansun nâfe-yi Çîm müşk-i tâtâr olmasın Kim ki bâzâr itmedi zülfünde yüz min cânile Tâ ebed vaslile anun hîç bâzâr olmasın Keşf-i esrârından anun yanaram sabr eylerem Eydürem ağyâra nâ-gâh keşf-i esrâr olmasın Kim ki bîzâr olmadı ‘aşkında şol ma’şûkınun Ol yalancı müdde’înün bahtı bîzâr olmasın Cân-fezâ vaslun meyinden firkat ayırdı meni Yâ Rab ol Pâkîze meyden kimse huşyâr olmasın Dutmışam mihrünle peymân kolmışam ‘aşkunla ‘ahd Mihr-i ‘aşkun lem-yezel bî-‘ahd ikrâr olmasın Ey Nesîmî kim ki sâf olmaz zer-i hâlis gibi Dilberün ‘aşkında sâfî hemçü dînâr olmasın Açıklama: vezni: fâ’ilâtün fâ’ilâtün fâ’ilâtün fâ’ilün |
|
||||
|
Şair: Nesimî Türü: gazel Başlık: Allâhu ekber ey sanem hüsnünde hayrân olmuşum Şiir: Allâhu ekber ey sanem hüsnünde hayrân olmuşum Kavs-i kuzehdir kaşların yayına kurbân olmuşum Yüzün durur cennet gülü boyun hakîkat servidir ‘Aşkında ben bülbül kimi ‘âlemde destân olmuşum Kevn ü mekândan geçmişim ma’nî şârabın içmişim Cânâne yüzün görmüşüm baştan ayağ cân olmuşum Da’vî benim dadî benim münkir benim râzî benim Dağı benim yazı benim ben külli devrân olmuşum Sûfî benim sâfî benim kâfî benim şâfî benim Ernî benim hayrân benim derd ile dermân olmuşum Zâhid benim ‘âbid benim âsî benim fâsık benim Mü’min benim kâfir benim ben külli insân olmuşum Uçmak ile Rıdvân benim tamu ile nîrân benim Dânâ ile nâdân benim hem în ü ân hem ân olmuşum Geh çıkmışım Îsâ kimi çarh üstüne oturmuşum Geh varmışım Yûsuf kimi Mısr’da sultân olmuşum Sarrâf-ı bahr-ı kudretim yâkût-ı kân-ı vahdetim Şimdi gelip Nesîmî’yem hâk ile yeksân olmuşum Açıklama: vezni: müstef’ilün müstef’ilün müstef’ilün müstef’ilün |
|
||||
|
Şair: Nesimî Türü: gazel Başlık: Yüzünü sûret-i Rahmân okurlar Şiir: Yüzünü sûret-i Rahmân okurlar Hatını sünbül-i reyhân okurlar Elif teg cevher-i yektâ boyundur Dudağın çeşmesin hayvân okurlar Boyun Tûbâ dediler ehl-i ma’nî Belin ince lebin mercân okurlar Ezelden çün yüzündür Mısr-ı câmî Yüzünü ser-be-ser Kur’ân okurlar Yüzün nûruna her kim oldı münkir Anun la’net adın şeytân okurlar Yüzün bâğında bülbül tûtî kumrî Hezârân söz ile destân okurlar Bugün çün hüsnümüzü yâd ederler Yüzün şemsin meh-i tâbân okurlar Ne hikmettir ayâ ey hüsnü dîbâ Seni âlemlere sultân okurlar Fedâ kıl cânını sen ey Nesîmî Ki cânı yâr için kurbân okurlar Açıklama: vezni: mefâ’îlün mefâ’îlün fa’ûlün |
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|