![]() |
|
||||
|
Şair: Hayretî Türü: Kaside Başlık: Çeşm-i hun-rîzün ucından dîdeler giryan olur Şiir: Çeşm-i hun-rîzün ucından dîdeler giryan olur Hey ne zâlimsin ki her dem işigünde kan olur Nice arz idem aceb sûz-i dili dil-dâra ben Nâme göndersem kebûter iltemez biryân olur Âşıkumdur ışkum ile n'içün ölmez dir imiş Ölmek âsân idî amma arada hicrân olur Didüm ey meh-rû n'ola mihr ü vefâlar eylesen Nâz ile güldi didi âlemlere destân olur Ey kemân-ebrû hayât-ı câvidânîyi bulur Tekye-i ışkunda her cân kim sana kurbân olur Mısr-ı hüsn içinde bir Yûsuf-cemâli kim görür Kul olur bin cân ile gönlüm aceb sultân olur Şemme-i esrâr-ı ışkumdan kime şerh eylesem Hayretî-i vâlih ü şeydâ gibi hayran olur Açıklama: Fâilâtün fâilâtün fâilâtün fâilün |
|
||||
|
Şair: Hayretî Türü: Kaside Başlık: Ben bu bâzârun ne bâzergânı ne bezzâzıyam Şiir: Ben bu bâzârun ne bâzergânı ne bezzâzıyam Kûy-ı ışkun onmadık bir rind-i şâhid bâzıyam Bir megesce kadrüm olsa hân-ı vaslunda n'ola Ben de hâlümce mahabbet evcinün şeh-bâzıyam Cana kalmazam bu gün meydanda aslâ Hak bilür Rîsmân-ı kâkül-i dil-dârumun cân-bâzıyam Sen nice erbâb-ı hüsn içinde müstesna isen Pâdişâhum ehl-i ışkun ben de bir mümtâzıyam İt gibi öldürmez işen ger rakîb-i kâfiri Dime hîç ey Hayretî âlemde ben de gaazîyem Açıklama: Fâilâtün fâilâtün fâilâtün fâilün |
|
||||
|
Şair: Hayretî Türü: Kaside Başlık: Ne âteş ü bâd ü ne âb ü gil idüm cânâ Şiir: Ne âteş ü bâd ü ne âb ü gil idüm cânâ Sen serv-i hevâ-bahşa ben mail idüm cânâ Âlemde henûz adı yâd olmadan engûrun Hum-hâne-i vahdetde ben kanzil idüm cânâ Leylî'ye henüz Mecnûn olmamış iken meftun Ben vâdi-i hayretde lâ-ya'kil idüm cânâ Dahi gili Ferhâdun olmamış iken tahmîr Ben râh-ı meşakkatde pâ-der-gil idüm cânâ Aşk eyledi âvâre ben Hayretî'yi yohsa Her hidmete cân ile müsta'cil idüm cânâ Açıklama: Mefûlü mefâîlün mef'ûlü mefâîlün |
|
||||
|
Şair: Hayretî Türü: Kaside Başlık: Fâş oldu cümle sırrum yaşum akalı sır sır Şiir: Fâş oldu cümle sırrum yaşum akalı sır sır Arz etdi mâ-cerâmı ol kan olası bir bir Dâğ-ı gam-ı ruhunla bârân-ı eşk-i çeşmüm Bitürdi taze güller hâk-i tenümde yir yir Başdlan gözü yaşıdur ey zâhid ehl-i ışkun Döndüren âsiyâb-ı dolâb-ı çarhı fır fır Alnun ruhun gamiyle mihr ile mâhı ahum Berg-i hazân gibi bak titretdi yine tir tir Ey Hayreti cihanda ten beslemekdür işün Bilmez misin ki anı âhir bu kara yir yir Açıklama: Mef'ûlü fâilâtün mef'ûlü fâilâtün |
|
||||
|
Şair: Hayretî Türü: Kaside Başlık: Ne Süleyman'a esîrüz ne Selim'ün kulıyuz Şiir: Ne Süleyman'a esîrüz ne Selim'ün kulıyuz Kimse bilmez bizi bir Şâh-ı Kerimin kulıyuz Kul olan ışka cihân beğlerine eğmedi baş Başka sultân-ı cihânuz gör e kimün kulıyuz Gam yirüz kan yudaruz gûşe-i mihnetde müdâm Sanma kim Kevser-i Cennât-ı Naîmün kulıyuz Hüsn-i hadis kulıyuz sanma bizi sultânum Vech-i pâkünde olan ân-ı kadîmün kulıyuz Terk idüb Hayreti'ya tâc ü kabadan geçdük Anca bu dünyede bir köhne kilîmün kulıyuz Açıklama: vezni: feilâtün feilâtün feilâtün feilün |
|
||||
|
Şair: Hayretî Türü: gazel Başlık: Be bu Rûm illeridir bunda suhandanlar olur Şiir: Be bu Rûm illeridir bunda suhandanlar olur Bu İrem gülşenidir murg-i hoş elhânlar olur Altın üsküflü yalın yüzlü güzel sâkîler Sohbeti Rûşen eder şem’-i şebistânlar olur Sski sakın sığayıp nâz ile sakîlik eder Be bu yerlerde ne hoş serv-i hırâmânlar olur Cân katar câna dolu içüp öpüştükçe müdâm Bu da bir kûşe durur bunda güzel hanlar olur Bir iki cur’a ile aklın alırlar kişinin Cân u dil gâret eden âfet-i devrânlar olur Gonce veş bülbül-i dil-bestelerin gönlün açar Çok güler yüzlü küşâde gül-i handânlar olur Açıklama: vezni: fe’ilâtün fe’ilâtün fe’ilâtün fe’ilün |
|
||||
|
Kara Fazlî Hayatı: XVI. yüzyılın mesnevicileri arasında tanınmış bir şairdir. Fazlî’nin yetişmesinde dönemin şairlerinden en çok Zâtî’nin yardımı olmuştur. Zâtî, Fazlî’deki şiir yeteneğini anlayarak onun elinden tutmuş, Kanunî’nin şehzadesi Mehmed’in 1530’da sünnet düğününde yazdığı bir kasideyi Zâtî’nin aracılığıyla padişaha okuyarak ilgisini çekmiştir. Daha sonra Şehzade Mehmed'e Manisa valiliği sırasın¬da divan katibi ve onun ölümünden sonra da Şehzade Mustafa ve Şehza¬de Selim'e divan katibi olan Fazlî 1563'te Kütahya'da ölmüştür. Tezkirecilerden Latîfî, Fazlî'nin divan tertip ettiğini söylerse de divanı günümüze kadar bulunamamıştır. Asıl mesnevileriyle ün yapmıştır. Fazlî'nin bilinen mesnevileri, Gül ü Bülbül, Hüma vü Hümayun ve Lüccetül-Esrâr'dır. Bunlar arasında en tanınmışı Gül ü BülbüPdür. Gül ü Bülbül, alegorik yani temsili bir mesnevi olup, gül ile bülbül arasındaki aşk macerasını anlatır. Bu eserin sonunda Fazlî, gülle bülbülün yanı sıra eserdeki çiçek¬ler, rüzgâr, mevsimler ve benzeri varlıkların da birer sembol olduğunu söyleyerek gülde tecelli eden ilahi güzelliği bülbülün gerçek aşka ulaş¬masına vasıta yapmıştır. Kaynak: Mengi, Mine, Eski Türk Edebiyatı Tarihi, Akçağ Basımevi, Ankara 2002. |
|
||||
|
Kemal Paşazâde (İbn-i Kemâl) Hayatı: Kemâl Paşazade (İbn-i Kemal) Edirne'de doğan İbn-i Kemal'in asıl adı Ahmed olup Kemal Paşazâde diye de tanınır. Sanatçının şairliğinin yanı sıra âlimliği de vardır. Çeşitli devlet memuriyetlerinde görev aldıktan sonra şeyhülislâmlığa kadar yükselmiş olan Kemal Paşazade çok iyi Arapça ve Farsça bilen, eserlerinin çoğunu Arapça yazan bir sanatçıdır. Ri¬sale, makale, kitap olarak Arapça-Türkçe çok .sayıda eser yazmıştır. Tari¬hî, edebî ve dinî konularda yazmış olan ibn-i Kemal'in şâir olarak ufak bir Dîvân'ı, Yıısuf u Züleyha mesnevisi ve Sâ’d’înîn Gülistân‘ına nazire olarak yazdığı Nigâristân’ı vardır. Eskiden medreselerde Farsçayı öğretmek amacıyla okutulan Nigâristân, çoğu hikmetli yani öğretici hikayelerden meydana gelmiştir. İçinde manzum parçaların da bulunduğu didaktik bir eserdir. Kemal Paşazâde'nin Tevârih-i Âl-i Osman adlı tarihi ünlüdür. Kaynak: Mengi, Mine, Eski Türk Edebiyatı Tarihi, Akçağ Basımevi, Ankara 2002. |
|
||||
|
Lâmi'î Çelebi Hayatı: XVI. yüzyıl Türk Edebiyatı'nın ünlü mutasavvıf sanatçısı Mahmud Lâmi'î, 1472 yılında Bursa'da dünyaya gelmiş, devrinin âlimlerinden dersler görmüş, medrese öğrenimini tamamlamış, Arapça ve Farsça'yı öğrenmiştir. Genç yaşta Nakşibendî tarîkatine girmiş, hayatının sonuna kadar bu tarikata bağlı, Nakşibendî mütefekkir-edîbi olarak kalmıştır. Otuza yakın eser vermiş olan sanatçı, 1532 yılında Bursa'da ölmüştür. Kendisine Bursalı Lâmi'î de denir. Edebî Kişiliği Lâmi'î Çelebi, inzivayı seven, ağır başlı, kendini tasavvufa vermiş, tok sözlü, hazır cevap, mizaha eğilimli ve fikirlerinde ıs¬rarlı bir kişiliğe sahip olarak tanınır. Hayatın amaç ve gerçeğini, arifler zümresine katıldıktan sonra hisseder. Ünlü İranlı şair Molla Câmî'nin önemli eserlerini Türkçe'ye kazandırdıktan sonra, kendisine «Osmanlı Câmî'si/Câmî-yi Rûm» denmiştir. Lâmi'î, Türk Edebiyatı'nın en çok eser veren şahsiyetlerinden biridir. Verdiği eserlerinin sayısı otuzu bulur. Tercüme ve nakil ürünlerinde birinci sırada yer alır. Genel olarak eserlerinde kullandığı dil sade, ifadesi çekici olup ter¬cümelerinde asla sadık kalmıştır. Yazar Arapça ve Farsçaya hakkıyla vâkıf olup geniş kültür sahibidir. Vezin ve kafiyeleri, devrinin diğer ürünlerinden aşağı kalmayacak şekilde kullanmıştır. Tercümelerinde oldukça serbest davranmış, hayal gücünü fazla sınırlandırmamıştır. Lâmi'î Çelebi, edebiyatımızın manzum mensur edebî türlerinin hemen hepsinde başarılı eserler vermiş bir sanatçıdır. Eserleri: Şevahidü'ıı-Nübüvve, Nefahâtü'1-Üns Tercümesi, Fütûhü'1-Mücâ-hidîn li'Tervîh-i Kulûbü'l-Müşâhidîn, İbret-nâme, Şerefü'l-İnsân, Maktel-i İmâm Hüseyn, Veys ü Râmîn, Dîvân-ı Eş’âr, Hüsn ü Dil, Letâ’if, Lûgat, Münâzara-i Bahâr u Şitâ, Münşe’ât, Nefsü’l-emr Risâlesi, Şerh-i Dîbâce-i Gülistân, Vâmık u Azrâ. Kaynak: Mengi, Mine, Eski Türk Edebiyatı Tarihi, Akçağ Basımevi, Ankara 2002. |
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|