![]() |
|
||||
|
Şair: Nedim Türü: Gazel Başlık: Haddeden geçmiş nezâket yâl ü bâl olmuş sana Şiir: Haddeden geçmiş nezâket yâl ü bâl olmuş sana Mey süzülmüş şîşeden ruhsâr-ı âl olmuş sana Bûy-i gül taktîr olunmuş nâzın işlenmiş ucu Biri olmuş hoy birisi dest-mâl olmuş sana Sihr ü efsûn ile dolmuşdur derûnun ey kalem Zülfü Hârût'un demek mümkin ki nâl olmuş sana Şöyle gird olmuş Fireng-istân birikmiş bir yere Sonra gelmiş gûşe-i ebruda hâl olmuş sana Ol büt-i tersâ sana mey nûş eder misin demiş El-amân ey dil ne müşkil-ter suâl olmuş sana Sen ne câmın mestisin âyâ kimin hayrânısın Kendin aldırdın gönül n'oldun ne hâl olmuş sana Leblerin mecrûh olur dendân-ı sîn-i bûseden Lâ'lin öpdürmek bu haletle muhâl olmuş sana Yok bu şehr içre senin vasfettiğin dilber Nedîm Bir perî-sûret görünmüş bir hayâl olmuş sana Açıklama: Fâilâtün fâilâtün fâilâtün fâilün |
|
||||
|
Şair: Nedim Türü: Gazel Başlık: Ben kimseye açılmaz idim dâmenin olsam Şiir: Ben kimseye açılmaz idim dâmenin olsam Kim görür idi sineni pîrâhenin olsam Dâim arayan bulsa civanım seni bende Bir gönce gül olsan da senin gül-şenin olsam Destîde kadehde doyamam görmeğe bari Ey gevher-i şeffaf senin mahzenin olsam Döğülmeğe söğülmeğe koğulmaya billâh Hep kaailim amma ki efendim senin olsam Şem olmaz isem bezmine bu sûz ile bârî Der-gâhına bir meş'ale-i rûşenin olsam Çeşmânının öğrensem o kâfirce nigâhın Bir lâhza Nedîm-i nigeh-i pür-fenin olsam Açıklama: Mef'ûlü mefâîlü mefâîlü faulün |
|
||||
|
Şair: Nedim Türü: Gazel Başlık: Sinede evvel ne muhrik arzular vâr idi Şiir: Sinede evvel ne muhrik arzular vâr idi Lebde ser-keş ahlar ateşli hûlar vâr idi Böyle bî-hâlet değildi gördüğüm sahrâ-yı aşk Anda mecnûn bîdler dîvâne cûlar vâr idi Ben bugün bir nev-bahâr-ı hüsn ü ân seyreyledim Tarf-ı destânnda sünbül gibi mûlar vâr idi Sen yine bir nev-niyâz âşık mı peyda eyledin Kuyuna yer yer dökülmüş âb-ı rûlar vâr idi Ey Nedim ey bülbül-i şeydâ niçün hâmûşsun Sende evvel çok nevalar güf t ü gûlar vâr idi Açıklama: Fâilâtün fâilâtün fâilâtün fâilün |
|
||||
|
Şair: Nedim Türü: Gazel Başlık: Murâdın anlarız ol gamzenin iz'ânımız vardır Şiir: Murâdın anlarız ol gamzenin iz'ânımız vardır Beli söz bilmeziz ammâ biraz irfânımız vardır O şuhun sunduğu peymâneyi reddetmeziz elbet Anınla böylece ahd etmişiz peymânımız vardır Münâsibdir sana ey tıfl-ı nâzım hüccetin al gel Beşiktaş'a yakın bir hâne-i viranımız vardır Elin koy sîne-i billura rahm et âşıka zira Beyaz üzre bizim de pençe bir fermanımız vardır Güzel sevmekte zâhid müşkilin var ise bizden sor Bizim ol fende çok tahkikimiz itkaanımız vardır Kocup her şeb miyânın canına can katmada ağyar Behey zâlim sen insaf et bizim de canımız vardır Sıkılma bezme gel bî-gâne yok da'vetlimiz ancak Nedîmâ bendeniz var bir dahî sultânımız vardır Açıklama: Mefâîlün mefâîlün mefâîlün mefâîlün |
|
||||
|
Şair: Nedim Türü: Gazel Başlık: Tahammül mülküni yıkdın Hulâgû Hân mısın kâfir Şiir: Tahammül mülküni yıkdın Hulâgû Hân mısın kâfir Aman dünyâyı yakdın âteş-i sûzân mısın kâfir Kızoğlan nâzı nâzın şeh-levend âvâzı âvâzm Belâsın ben de bilmem kız mısın oğlan mısın kâfir Ne ma'nâ gösterir dûşundaki ol âteşin atlas Ki ya'ni şu'Ie-i cân-sûz-i hüsn ü ân mısın kâfir Nedir bu gizli gizli ahlar çâk-i girîbânlar Aceb bir şuha sen de âşık-ı nâlân mısın kâfir Sana kimisi canım kimi cânânım deyu söyler Nesin sen doğru söyle cân mısın cânân mısın kâfir Şarâb-ı âteşinin keyfi rûyun şu'lelendirmiş Bu haletle çerâğ-ı meclis-i mestân mısın kâfir Niçin sık sık bakarsın böyle mir'ât-i mücellâya Meğer sen dahi kendi hüsnüne hayran mısın kâfir Nedîm-i zarı bir kâfir esir etmiş işitmişdim Sen ol cellâd-ı dîn ol düşmen-i îmân mısın kâfir Açıklama: Mefâîlün mefâîlün mefâîlün mefâîlün |
|
||||
|
Şair: Nedim Türü: Gazel Başlık: Mest-i nâzım kim büyütdü böyle bî-pervâ seni Şiir: Mest-i nâzım kim büyütdü böyle bî-pervâ seni Kim yetiştirdi bu güne servden bâlâ seni Bûydan hoş rengden pâkizedir nâzik tenin Beslemiş koynunda gûyâ kim gül-i ra'nâ seni Güllü dîbâ giydin amma korkarım âzâr eder Nazeninim sâye-i hâr-ı gül-i dîbâ seni Bir elinde gül bir elde câm geldin sâkiyâ Kangısın alsam gülü yâhud ki camı yâ seni Sandım olmuş ceste bir fevvâre-i âb-ı hayât Böyle gösterdi bana ol kadd-i müstesna seni Sâf iken âyîne-i endamdan sinem diriğ Almadım bir kerrecik âguuşa ser-tâ-pâ seni Ben dedikçe böyle kim kıldı Nedim'i nâ-tüvân Gösterir engüşt ile meclisdeki mînâ seni Açıklama: Fâilâtün fâilâtün fâilâtün fâilün |
|
||||
|
Şair: Nedim Türü: Gazel Başlık: Ey kaşı yâ yüzün beri dönmez misin dahi Şiir: Ey kaşı yâ yüzün beri dönmez misin dahi Ey gurre-i ümîd görünmez misin dahi Billâh ne saht âteş imişsin gönül meğer Gark oldun eşk-i hûna söyünmez misin dahi Kani o gîceler o tarablar teraneler Ey def anıb o zevki döğünmez misin dahi Kâfir kızı tükenmedi mi mâtem-i peder Sâgâr çekib kızılca sürünmez misin dahi Dil-berle maceranı yeter sakladın Nedîm Nakl eyleyib biraz da öğünmez misin dahi Açıklama: Mef'ûlü fâilâtü mefâîlü fâilün |
|
||||
|
Şair: Nedim Türü: Şarkı Başlık: Bir safa bahşedelim gel şu dil-i nâ-şâda Şiir: Bir safa bahşedelim gel şu dil-i nâ-şâda Gidelim serv-i revnım yürü Sa'd-âbâd'a İşte üç çifte kayık iskelede âmâde Gidelim serv-i revânım yürü Sa'd-âbâd'a Gülelim oynayalım kâm alalım dünyâdan Mâ'-i Tesnîm içelim Çeşme-1 Nev-peydâdan Görelim âb-ı hayât akdığın ejderhâdan Gidelim serv-i revânım yürü Sa'd-âbâd'a Geh varub havz kenarında bırâmân olalım Geh gelüb Kasr-ı Cinân seyrine hayran olalım Gâh şarki okuyub gah gazel-hân olahm Gidelim serv-i revânım yürüt Sa'd-âbâd'a tzn alub Cum'a namazına deyû mâderden Bir gün uğrulayahm çerh-i sitem-perverden Dolaşub iskeleye doğru nihân yollardan Gidelim serv-i revânım yürü Sa'd-âbâd'a Bir sen ü bir ben ü bir murib-i pâkîze-edâ İznin olursa eğer bir de Nedîm-i şeydâ Gayrı yârânı bugünlük edib ey şuh feda Gidelim serv-i revânım yürü Sa'd-âbâd'a Açıklama: Feilâtün feilâtün feilâtün feilün |
|
||||
|
Şair: Nedim Türü: Şarkı Başlık: Sevdiğim cânım yolunda hâke yek-sân olduğum Şiir: Sevdiğim cânım yolunda hâke yek-sân olduğum Îddir çık nâz ile seyrâna kurbân olduğum Ey benim aşkında bülbül gibi nâlân olduğum Îddir çık nâz ile seyrâna kurbân olduğum Cümle yârân sana uşşaak olduğun bilmez misin Cümlenin taakatleri taak olduğun bilmez misin Şimdi âlem sana müştaak olduğun bilmez misin îddir çık nâz ile seyrâna kurbân olduğum Gâhi Feyz-âbâd'a doğru azm edib eyle safa Âsaf-âbâd'a gelüb gâhi salın ey meh-likaa Gel hele gör sahn-ı Sa'd-âbâd'a hiç olmaz bahâ Îddir çık nâz ile seyrâna kurbân olduğum Kapladub gül-penbe şalı ferve-i semmûruna Ol siyeh zülfü döküb ol sîne-i billuruna Itr-ı şâhîler sürüb ol gerden-i kâfuruna Îddir çık nâz ile seyrâna kurbân olduğum Sen açıl gül gibi zâr ile hezâr olsun Nedim Bend bend olsun ham-ı zülfün şikâr olsun Nedîm Sen salın cânâ yolunda hâk-sâr olsun Nedîm îddir çık nâz ile seyrâna kurban olduğum Açıklama: Fâilâtün fâilâtün fâilâtün fâilün |
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|