YÖK'ten Sadece 4 Üniversiteye Onay
YÖK, kriterleri gereğince Tekirdağ, Düzce, Uşak ve Ordu'yu uygun gördü
15 ilde yeni üniversite açılmasıyla ilgili tasarı Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Ancak, YÖK, kriterler gereği, sadece Tekirdağ, Düzce, Uşak ve Ordu'da üniversite kurulabileceği yönünde karar aldı.
Ayrıca, kurulacak üniversitelere rektör atamalarının, istisnai bir yol izlenmeden, mevcut mevzuata uygun yapılması konusunda da görüş bildirdi.
Tasarıya göre, yeni üniversite kurulacak iller şunlar: Kırşehir, Kastamonu, Düzce, Burdur, Uşak, Rize, Tekirdağ, Erzincan, Aksaray, Giresun, Çorum, Yozgat, Adıyaman, Ordu, Amasya.
Yeni üniversitelere ihtiyaçlarında kullanılmak üzere 2 bin yeni kadro da veriliyor. Ancak, YÖK, 15 ilden sadece 4'ünde üniversite kurulabileceği yönünde karar aldı.
YÖK'e göre yeni üniversite kurulabilecek iller; Tekirdağ, Düzce, Uşak ve Ordu. YÖK ayrıca, kurulacak üniversitelerin rektörlerinin atanması konusunda da görüş bildirdi.
"Rektör Atanmasında Mevzuat İzlenmeli"
Açıklamada şöyle denildi:
"Her ne kadar, 1992 yılında kurulan 22 yeni üniversite rektörünün geçici madde ile istisnai bir yol izlenerek, Milli Eğitim Bakanı ve Başbakan'ın önerdiği üç isim arasından Cumhurbaşkanınca atanması öngörülmüşse de, kurulacak üniversitelerde rektör seçimleri ve atamalarının bu kez mevcut mevzuata uygun yapılması, geçmişte yaşanan ve bunların yol açtığı siyasi endişelerden uzak kalabilmenin gelecekteki teminatı olacaktır."
Çelik, YÖK'ün Kararını Değerlendirdi
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, YÖK'ün 15 ilde üniversite kurulması ile ilgili görüşünün kendilerine yeni gelmediğini belirterek, "Biz bu üniversiteleri kurarken kadrolarıyla birlikte kuruyoruz. Sonuçta o kadroyu vereceğiz." dedi.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik Meclis'te sorular üzerine, yasaya göre YÖK'ün görüşü veya teklifinin alınması gerektiğini ancak mutlaka olumlu olmasının gerekmediğini ifade etti.
Çelik, "Kaldı ki YÖK'ün belirttiği öğretim üyesi meselesini de biz bu üniversiteleri kurarken kadrolarıyla birlikte kuruyoruz. Sonuçta o kadroyu vereceğiz" dedi.
|