Londra-İstanbul 165 YTL
EASYJET'İN PATRONU HACIYANNU: REKABETİMİZDEN KİMSE KORKMASIN
Easyjet'in patronu Stelyos Hacıyannu, şu anda 3 gün olan Londra-İstanbul uçuşlarının eylülden itibaren her gün yapılacağını söyledi. Hacıyannu, "Uçuşlarımız İstanbul'u Avrupa'nın hafta sonu tatili için ideal şehri yapacak" dedi
--------------------------------------------------------------------------------
İstanbul'a ucuz havayolu uçuşlarını başlatan Easyjet'in 40 yaşındaki patronu Stelyos Hacıyannu, yılda 30 milyon yolcu taşıyan EasyJet gibi bir imparatorluğun başında.
Onun portakal rengi Easyjet logosu Avrupalılar için 'ucuzluk' anlamını taşıyor. Hacıyannu'nun amacı bunu Türkiye'ye de taşımak.
Yunanlı genç işadamıyla yeni dönemdeki planları ve yeni girdikleri Türkiye pazarı hakkında konuştuk.
Babanızın işi gemi taşımacılığı. Hava ulaşımına yönelip böylesine bir başarıyı nasıl yakaladınız?
Okulu bitirdikten sonra babamın deniz nakliyat şirketinde çalışmaya başladım ancak 4 yıl çalışabildim. Kendim bir denizcilik firması kurmak istedim. Stelmar deniz taşımacılığı firmasını finanse etmesi için babamı ikna ettim.
Bir kaç yıl sonra hayatımın sonuna kadar aynı tür işi yapacak karakterde olmadığımı fark ettim. Değişik işlere el atmalıydım. Babam zengin olmasaydı kebap zinciri kurardım.
Doğru yatırım yapmak için araştırmalara başladım. Bu arada Virgin Havayollarının patronu Richard Branson ile tanıştım. Bu işe girmem böyle oldu.
Ama tabii farklı olmalıydım. Virgin'in fiyatları yüksekti. Doğru iş modelini bulmalıydım. Amerika'da bu işi nasıl yaptıklarını araştırdım. Fikir çok basitti: Mesafeyi kısa tut, işi basitleştir. Bu herkese seyahat imkânı tanıyacaktı. Formülü bulmuştum: Fiyatı düşür, talep fazla olsun.
Fiyatları nasıl böyle düşük tutabiliyorsunuz?
'Uçağa bir koltuk ekstra koyabilirsen koy' inanışından yola çıktık. Biz Airbuslarla çalışıyoruz. Şu anda 20 Airbus siparişimiz var. Uçaklar bize özel yapılıyor.
Bizim Airbuslarda diğerlerine göre 7 koltuk fazla. Uçuş saati kısa olduğu için tuvalet sayısının azaltılması o kadar önemli değil. Beş adım ya da on adım atsanız ne fark eder. Bu yüzden EasyJet uzak yerlere uçmuyor.
İstanbul operasyonunu anlatır mısınız?
EasyJet genelde büyük, kalabalık ve ilginç şehirlere uçmayı tercih ediyor. İstanbul, Londra gibi bir şehir. Büyük, kalabalık ve ilginç bir destinasyon.
Üstelik en gözde şehirler arasında. Avrupa için çok çekici bir merkez. Mayorka'dan fazla ilgi çekiyor. Ayırca işadamlarının destinasyonu.
Türkiye'nin başka bölgelerine örneğin Bodrum, Antalya gibi yerlerine uçma planlarınız var mı?
Bu gibi tatil yerleri sorunlu olabilir çünkü her mevsim talep yok. Bu kararı verirken dikkatli olmalıyız. Mesela İstanbul'a eylül'den sonra her gün uçacağız.
Türkiye uçuşlarında bazı sorunların yaşandığı söyleniyor. Bu yüzden seferleriniz bir ay aksadı. İddialara göre THY, EasyJet'ın rekabetini istememiş. Doğru mu?
Bu konuda detayları bilmiyorum. Ama İstanbul gibi milyonlarca kişinin yaşadığı şehirde ne kadar çok sayıda uçuş olursa o kadar iyi. 80 milyon nüfuslu Türkiye'yi binlerce İngiliz, Alman ve diğer Avrupa ülkelerinden insanlar görmek istiyor.
Bu sayede Avrupalı, Türk insanını ve Türkiye'yi daha yakından tanıyacak ve Türkiye'nin AB'ye girmesine de kolaylaştıracaktır. Ayrıca Türkler de Avrupa'daki akrabalarını ziyaret etme imkânını bulacaklar.
Her girdiğiniz ülkede büyük tepki alıyorsunuz. Yunanistan'a girdiğiniz zaman şirketler sizi mahkemeye verdi. Türkiye'deki durumu nasıl görüyorsunuz?
10 milyon kişinin yaşadığı bir şehre günde bir sefer nedir ki? Rekabetimizden kimse korkmasın. Bu sektörde herkes kazanabilir. Üstelik uçuşlarımız İstanbul'u Avrupa'nın hafta sonu tatili için ideal şehri yapacak.
İstanbul'da Türk ortakla EasyHotel
Projelerinizde Türk firmalarıyla ortaklık planınız var mı?
Ciddi olarak düşünüyorum. Mesela İstanbul'da EasyHotel açılması düşünülürse ben bu işte Türk bir ortakla varım.
EasyGroup'un başka şirketleri Türkiye'ye gelecek mi?
Olabilir. Ama söylediğim gibi otel en mantıklısı gibi görünüyor.
Peki, EasyCruise gemi turları gelecek mi?
Bunu düşündük ama Türkiye'de limanlar çok pahalı. Bu işi erteledik.
'Seri yatırımcı', uçaktan pizzaya her sektörde
Stelyos Hacıyannu tarafından 1995'te kurulan ve kiralık iki Boeing 737'yle Luton, Glasgow ve Edinburgh arasında uçmaya başlayan Easyjet, bugün 65'in üzerinde Avrupa havaalanına sefer düzenliyor. Şirketin 100 uçağı var.
Easyjet son olarak Londra-İstanbul arası karşılıklı seferlerini başlattı. Salı, perşembe ve cumartesi olmak üzere haftanın üç günü yapılan seferlerde fiyatlar gidiş-dönüş 61 sterlin (165 YTL) fiyattan başlıyor. Tek yön fiyatı ise 31 sterlinden (84 YTL) başlıyor.
Babası büyük bir armatör olan ve kendisine ilk adıyla hitap edilmesini isteyen Yunanistan doğumlu Stelyos, Easyjet'i 28 yaşında kurdu. Stelyos, Easyjet'in yanı sıra, Easygroup çatısı altında otelcilik, araç kiralama, internet kafeciliği, finans hizmetleri, pizzacılık ve film kiralama işlerini de yürütüyor. Kendisini 'seri yatırımcı' olarak tanımlayan Stelyos, her yıl 'Easy' markası altında yeni bir şirket kurmak istediğini söylüyor.
Rakibe turuncu çalım
'Kot pantolon fiyatına uçun' sloganıyla yola çıkan Easyjet, stratejisini bilet fiyatlarını ucuz tutmak ve seyahat acentelerini devre dışı bırakmak üzerine kurdu.
Önceleri telefonla rezervasyon yapan Easyjet, şimdi biletlerin yüzde 95'ini internet üzerinden satıyor. Bilet fiyatlarını ucuz tutmak için başka yöntemler de uyguluyor. Uçuşlarda yemek verilmiyor. Yemek isteyen parayla satın alıyor. Ayrıca Easyjet uçuşta çay ve kahve de ikram etmediği için hem tasarruf ediyor, hem de uçakta pek fazla sıvı tüketimi olmadığından tuvaletlerden birisini kaldırarak uçağa ekstra koltuk yerleştirme imkânı oluyor.
British Airways, Easjet'le rekabet edebilmek için 1998'de ucuz Go havayolu şirketini kurdu. Bunu bir reklam fırsatı olarak değerlendiren Stelyos, 9 arkadaşıyla birlikte Go havayollarının Roma'ya yapılan 'gala' uçuşuna bilet aldı. Easyjet'in 'alameti farikası' turuncu tulum giyen 10 arkadaş, uçakta yol boyunca gazetecilere demeç verdi ve bedava easyjet biletleri dağıttı. Go'nun uçuşundan çok kendileri haber oldu. Bir süre sonra Stelios Easyjet internet sitesinde Go'nun yıllık zararını doğru tahmin edenlere ücretsiz bilet vermeye de başladı. 2002'de Go'yu 374 milyon sterline satın aldı.
Stelyos pankart açtı
Reklam fırsatlarını da iyi değerlendiren Stelios, Yunan acenteler tarafından kendilerini devre dışı bıraktığı gerekçesiyle mahkemeye verilince, mahkemede kendisini desteklemeye geleceklere bedava bilet vereceğini açıkladı.
Araba kiralama şirketi Hertz'le yaşanan benzeri bir sürtüşme sonrası, Hertz'in merkezi önünde yine turuncu tulumları giyerek arkadaşlarıyla pankartlı gösteri düzenledi.
MİLLİYET / Nevsal Elevli
|