DİYANET: PAPA HEMEN ÖZÜR DİLESİN, AKP: HIYANETTİR
Papa 16. Benedikt’in "Hz. Muhammed’in inancını kılıcıyla yaydığı" şeklinde yaptığı alıntıya İslam dünyasında gösterilen tepki tırmanıyor. AKP ve İranlı din adamları, Papa’yı İslam konusunda "cahil" olmakla suçladı. AKP’li Kapusuz, "Eğer cehalet değilse, hıyanettir" dedi
PAPA 16. Benedikt, İslam’ı şiddet yanlısı olarak nitelediği açıklamasını yumuşatmaya çalıştıysa da dünya çapındaki tepkiler çığ gibi büyüyor. Vatikan’ın, "Papa İslam’a saygı duyuyor, fakat dinsel motivasyonlu şiddete karşı çıkıyor" açıklaması Müslümanları yatıştırmaya yetmedi. Papa’nın özür dilemesini isteyen Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, "Papa’nın özel kaleminin yapacağı düzeltme ve yorumdan ziyade Papa’nın kendisi kürsüye çıkıp ’Ben bunların hepsini geri alıyorum, yanlış anlaşıldım’ diyerek özür dilemesi dünya barışına katkı sağlayacaktır" dedi.
Pakistan parlamentosu, Papa’yı kınayıp bu açıklamasını tamamen geri çekmeye çağırırken Türkiye’deki tepkilere AKP de katıldı. AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, Papa 16. Benedikt’in İslam hakkındaki gerçekleri bilmemesinin acınacak bir cehaletin ürünü olduğunu ifade ederek, "Gerçekleri bildiği halde bunu tersyüz takdim etmesi ise cehaletten de ileri ihanettir, hıyanettir" dedi. Kapusuz, "haçlı zihniyetini hortlatmaya çalışır gibi göründüğünü" söylediği Papa’nın Hitler ve Mussolini gibi liderlerle aynı kategoride tarihe geçtiğini ifade etti. İranlı dini liderlerden Ahmed Hatemi de,"Dünya Hıristiyanlarının liderinin İslam hakkında hem bu kadar bilgisiz olması hem de böyle utanmadan konuşması acınacak bir durum" dedi.
Bu arada, Almanya ziyareti sonrası Roma’ya dönmek için Papa’yı taşıyacak Lufthansa Havayolları uçağı, İslam ülkelerinden gelen yoğun tepki üzerine güvenlik için son anda rotasını değiştirmek zorunda kaldı.
TEPKİ YAĞIYOR
Lübnanlı Şii lider Büyük Ayetullah Muhammed Hüseyin Fadlallah: Bizans imparatorunun Hz. Muhammed’e hakaret eden sözlerinden gereksiz yere alıntı yaptığı için Papa’yı en şiddetli biçimde kınıyorum. Papa’nın şahsen özür dilemesini istiyoruz.
Endonezya İslami örgütü Muhammediye: Papa’nın açıklamaları, akıldan yoksun olduğunu gösterdi. Belli ki Papa İslam’ı doğru anlamamış. Papa özür dilesin dilemesin, İslam’ın bir merhamet dini olduğunu göstermeliyiz.
Türkiye Ermenileri Partiği Mesrob II: Tarihte Haçlı Seferleri gibi çok sayıdaki örnekleri unutmamak gerekir... Papa hazretleri, hálá üniversite profesörü gibi davranıyor. Halbuki o şimdi artık bir Papa ve tüm Hıristiyanlar adına konuşuyormuşçasına kabul ediliyor. Örneğin, benim Kilisemi temsil etmiyor.
Suriye Baş Müftüsü Şeyh Ahmed Bedreddin Hasan: Bu sözler, her iki din mensupları arasında entellektüel, kültürel ve dini problemlere yol açabilir.
Hindistan’daki Ulusal Azınlık Komisyonu: Papa 16. Benedikt’in sarf ettiği sözler "Orta Çağ’ın Haçlı Seferi" çağrısı gibi yankılanıyor.
Mısır’daki Müslüman Kardeşler: Papa açıklamalarını geri almazsa İslam ülkeleri Vatikan’la ilişkilerini kessin.
AKP’den Hitler benzetmesi
AKP Meclis Grup Başkanvekili Salih Kapusuz şöyle konuştu: "İslam hakkındaki gerçekleri bilmemesi acınacak bir cehaletin ürünü. Gerçekleri bildiği halde bunu tersyüz takdim etmesi ise ihanettir, hıyanettir. Hitler ve Mussolini gibi liderlerle aynı kategoride tarihe geçti."
Haçlı Seferi hatırlatması
Hindistan’dan Mısır’a, Suriye’den Endonezya’ya birçok ülkenin Müslüman din adamları, Papa’nın Haçlı Seferleri ve engizisyonu hatırlatan bir üslup içinde olduğunu söyleyip özür dilemesini talep ettiler. Pakistan meclisi Papa’yı kınayan bir karar aldı.