Hadis-i Şerif
"İçinde (ezberinde) Kur'an-ı Kerim'den bir şey bulunmayan (kimse) harab ev gibidir." (Hadis-i Şerif, Feyzu'l Kadir)
"Şu iki kimseye gıpta edilir: "Biri Allah'ın kendisine verdiği Kur'an'la gece gündüz meşgul olan kimse; diğeri de Allah'ın kendisine verdiği malı gece gündüz Allah yolunda harcayan kimse." (Hadis-i Şerif, Sahih-i Buhari)
"Muhakkak Allahü Teala, benim için yeryüzünü dürdüde, ben onun doğusunu ve batısını gördüm. Muhakkak ki ümmetimin mülkü benim için dürülen yerlere ulaşacaktır." (Hadis-i Şerif, Sahih-i Müslim)
"Muhakkak ki Allahü Teala ahiret niyetine (ahireti kazanmak için çalışana) dünyayı verir de, dünya niyetine ahireti vermekten i'raz eder (yüz çevirir)." (Hadis-i Şerif, Kuza'i, Şihabü'l-Ahbar)
"Ne dersin: iki kölen olsa, biri sana ihanet ediyor ve yalan söylüyor; diğeri sana doğru söylüyor ihanet etmiyor. Hangisi sana daha sevimlidir. İşte Rabbi'niz nezdinde siz de bunun gibisiniz." (Hadis-i Şerif, Müsned-i Ahmed b. Hanbel)
"İnsan öldüğü zaman ameli kesilir. Ancak şu üç şey müstesna, Sadaka-i cariye, menfaat veren ilim, dua eden salih evlad." (Hadis-i Şerif, Sahih-i Müslim)
"İnsanların en hayırlısı, ömrü uzun ve ameli güzel olandır." (Hadis-i Şerif, Sünen-i Tirmizi)
"Ve her kim İslam'dan başka bir din ararsa elbette ondan kabul edilmez ve ahirette hüsrana uğramışlardan olur." (Al-i İmran Suresi, ayet:85)
"Yerdekilere merhamet et ki, gök ehli de sana merhamet ( ve istiğfar) etsin." (Hadis-i Şerif, Hakim, el-Müstedrek)
"İstediğiniz her şeyi yemeniz israf olarak yeter." (Hadis-i Şerif, Nevadiru'l-Usül)
"Yemeğinizi Hz. Allahü Teala'yı zikirle ve namazla eritiniz. Yemek üzerinde uyumayın; yoksa kalpleriniz katılaşır." (Hadis-i Şerif, Taberani)
"Gençlerinizin en hayırlısı, yaşı kemale ermiş olanlarınıza benzemeye çalışandır; yaşlılarınızın en kötüsü ise gençlerinize benzemeye çalışandır." (Hadis-i Şerif, Taberani, el-Mu'cemü'l-Kebir)
"Şüphe yok ki; "Allah o Meryem'in oğlu Mesih'tir diyenler kasem olsun ki, muhakkak kafir olmuşlardır. (Maide Suresi, ayet 17)
"Muhakkak bu (dini) ilimler din (demek) dir. O halde dininizi kimden alacağınızı iyi düşünün." (Hadis-i Şerif, Feyzü'l-Kadir)
"Cennet ehli, zikirsiz geçirdikleri saatlerden başka bir şeye hayıflanmazlar, pişman olmazlar." (Hadis-i Şerif, Nevadiru'l-Usul)
"İnsanların en akıllısı; kendi ayıbını gören, başkasının ayıbına karşı kör olandır." (Hz ali k.v)
"Kime, İslam'ı ihya etmek için ilim tahsil ederken ölüm gelirse cennette onunla peygamberler arasında ancak bir derece (fark) olur." (Hadis-i Şerif, Sünen-i Darimi)
"Cihad ikidir. En faziletlisi nefis ile cihaddır." (Hadis-i Şerif, Nevadiru'l-Usül)
"Muhakkak Rabbim bana; konuşmamın zikir, sükutumun tefekkür ve nezarımın inret olmasını emretti." (Hadis-i Şerif, Kuza'i, Şihabü'l-Ahbar)
"Merhamet edin ki, merhamet olunasınız. Affedin ki, affolunasınız. Laf ebelerine yazıklar olsun! Bildikleri halde (istiğfar etmeyip günah) işlemeye devam eden ısracılara da yazıklar olsun!" (Hadis-i Şerif, Ahmed b. Hanbel)
"Vallahi biz sizleri elbette biraz korku ile, açlık ile, mallardan, canlardan, mahsulattan biraz eksiklik ile imtihan edeceğiz. Sabredenleri müjdele." (Bakara Suresi, 155. ayet)
"Hasta ziyaretinin en hayırlsı en hafif (kısa) olanıdır." (Hadis-i Şerif, Kuza'i, Şihabü'l-Ahbar)
"İnsanları cehenneme en çok sokan şey ikidir: ağız ve edep yeri." (Hadis-i Şerif, Sünen-i Tirmizi)
"Muhakkak Allahü Teala bir kavme hayır murad ettiği zaman, onları imtihan eder. (Hadis-i Şerif, Sünen-i Tirmizi)
"Bizim dışımızdakilere benzemeye yeltenen, bizden değildir." (Hadis-i Şerif, Sünen-i Tirmizi)
Not: Bu Hadis-i Şerif'ler Fazilet Takviminden alınmıştır.
|