Ben çok uzun zamandır sigara içiyorum, artık bıraksam da sağlığım düzelmez.
Ben çok uzun zamandır sigara içiyorum, artık bıraksam da sağlığım düzelmez.
Yanlış. Sigarayı bıraktıktan 1 yıl sonra sigaradan kaynaklanan kalp hastalığı riski % 50 azalır. 10-15 yıl sonra sigara kullanımından kaynaklanan ölüm riski ortadan kalkar. 50 yaşından önce sigarayı bırakırsanız, sigaraya bağlı ölüm riski % 50 azalır.
Sigarayı bir kaç kez bıraktım. Ben hiç bir zaman tamamen bırakamayacağım.
Bir çok insan sigarayı bir kerede bırakamazsa hep başarısız olacağını düşünür. Oysa diğer bağımlılıklar gibi nikotin bağımlılığı da ortalama 5-7 defa denendikten sonra tamamen sonlandırılır. Her bırakma ve takip eden nüks bir sonraki denemede nelere dikkat edilmesi gerektiğini öğretir.
Nikotin bağımlılığında nükslerin görülmesi doğaldır ve her nüksten sonra kişi, sigaraya teslim olmak yerine aktif bir şekilde o deneme sırasında nelerden faydalandığını ve nükse götüren sebepleri tespit etmelidir.
Sigarayı bırakıp tekrar başlayan bir insan sıkıntı yaratan durumlarla, nikotinin sakinleştirici etkisi olmadan nasıl başedeceğini bilemeyen birisidir. Öfke, anksiyete, hayal kırıklığı ve benzeri duygular fiziksel uğraşlar (yürüyüş, temizlik, cimnastik) ve gevşeme yöntemlerine (derin nefes alma egzersizleri, ılık duş alma, müzik dinleme gibi) cevap verirken, depresyon, yalnızlık hissi, can sıkıntısı gibi duygularla kişinin hayatında ve kendisindeki olumlu yönleri bulması, tekrarlaması ve samimi, sıcak bir sosyal çevrenin yaratılması ile başedilir.
Bağımlılık ile mücadelenin birinci şartı hiç bir zaman pes etmemektir. Kendinize ve başaracağınıza inanmak ve size yardımcı olacak çevreyi sağlamak diğer şartlarıdır.
|