Gül WSJ’ye konuştu: Hâlâ adayım
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığı adaylığının sürdüğünü ve halkın büyük çoğunluğunun kendisini desteklediğini söyledi. Gül, ordunun seçim sonucuna saygı göstereceğini belirtti.
Wall Street Journal gazetesine konuşan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, seçim sürecini ve TSK’nın tavrını değerlendirdi.
Gül, cumhurbaşkanlığına yeniden aday olup olmayacağı sorusuna, “Adaylığım devam ediyor. Halkın büyük çoğunluğu, yaklaşık yüzde 80’i cumhurbaşkanının halk oyuyla seçilmesini istiyor... Anketlere bakarsanız halkın yüzde 70’inin beni desteklediğini görürsünüz” yanıtını verdi.
“Eğer seçilirsem tarafsız ve adil olacağım” diyen Gül, ordunun kendisini istemediğiyle ilgili bir soruyu da, “Türk ordusuyla ilgili yanlış algılamalar var. Türk ordusu da Türkiye’nin demokratik olmasını istiyor. Ayrıca AB sürecini destekliyor. Bazı insanlar sizin söylediğiniz gibi ordunun müdahalesini bekliyor. Ancak ben güçlü bir şekilde ordunun seçim sürecinin sonucuna saygı göstereceğine inanıyorum. Ordumuz bizim için her zaman gurur kaynağı olmuştur” şeklinde yanıtladı.
‘SESSİZ DEVRİM GERÇEKLEŞTİRDİK’
“Biz kendimizi son 4.5 yılda ispat ettik. AB üyeliği için müzakerelere başladık. Ekonomik atılım yaptık. Yabancı yatırım 1 milyar dolardı. Son iki yılda ise 50 milyar dolar geldi. Yabancı yatırımcı kendini güvende hissediyor. Ülkenin tahmin edilebilir olduğuna inanıyorlar. Tüm bu ortamı biz sağladık” diyen Abdullah Gül, son 4.5 yıldır gerek içerde gerekse dışarıda sessiz bir devrim gerçekleştirdiklerini söyledi.
Laikliği korumak adına yapılan mitingler konusundaki görüşleri de sorulan Dışişleri Bakanı, “Sürpriz olmadı... Eğer bizim taraf miting organize etseydi katılım en az 4 kat büyük olurdu” yorumunu yaptı.
Gül, “Seçim öncesi laik cephe ile AKP arasında yeni gerilimler olabilir mi?” sorusuna ise, “Seçim öncesi gerilim her ülkede olur” diyerek Fransa’yı örnek gösterdi.