Dp Hangi Konuda Neler Vaadediyor
HANGİ KONUDA NELER VAADEDİYOR
Anayasa: Değişikliğe gidilerek "sivil anayasa" oluşturulacak ve hukuk sisteminde de bir reform süreci başlatılacak.
Enerji: Enerji tasarrufu kültürü geliştirilecek. Nükleer santral kurulacak.
Tarım: Tarım üreticisi ve nakliyecinin kullandığı mazottaki ÖTV ve KDV kaldırılacak. Kaynak açığı kaçak mazotun önlenmesi ile karşılanacak. Tereyağı, süttozu, diğer süt ürünleri, unlu ve tahıl ürünleri, bazı meyveler ve konsantreleri, su ürünleri gibi üretimi mümkün ürünlerin ithalatı durdurulacak. Sulama suyu elektriği ile hayvancılıkta kullanılan elektrikten vergi alınmayacak. Tarım ürünlerindeki kota kalkacak. Tarım Ürünleri Pazarlama Düzenleme Kurumu kurulacak.
Sosyal güvenlik: Sosyal güvenlik kuruluşlarının tek çatı altında toplanması sağlanacak. Toplumsal uzlaşıya ulaşılarak en geç 1 yıl içinde emeklilik, sağlık ve emeklilik aylığı düzenlemeleri tamamlanacak. Sosyal güvenlik açığı 10 yılda GSMH'nin yüzde 1'ine indirilecek.
Eğitim: Düşük gelir düzeyli ailelerin çocuklarına ücretsiz okul öncesi eğitim verilecek. Eğitim çağındaki nüfusun yüzde 85'inin en geç 2010'da ortaöğretim görmeleri sağlanacak. Karne parası kaldırılacak. Her kente en az bir tane "Bilişim ve Teknoloji Meslek Lisesi" kurulacak. Yoksulluk sınırının altında olan öğrencilerin üniversite harçlarından muaf tutulmaları sağlanacak.
Sağlık: Genel sağlık sigortası 3 yılda kademeli olarak bütün ülkeye yaygınlaştırılacak. Dileyenlere özel sigortalardan alınan "tamamlayıcı sağlık sigortası" sistemi getirilecek. Primleri ödeme gücü olmayan vatandaşın primini ise devlet ödeyecek. Başbakanlığa bağlı Genel Sağlık Sigortası Kurumu kurulacak. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve kanserli hastaların takibinde formaliteler ortadan kalkacak. Sağlıkta KDV yüzde 5'e düşecek.
KKTC: Gümrük işbirliği alanı tesis edilecek. Yeterli içme suyunun Türkiye'den KKTC'ye taşınması projesi hayata geçecek. Askeri işbirliği anlaşması imzalanacak.
Avrupa Birliği: Siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, akademik kurumların katılımıyla Genişletilmiş Avrupa Birliği Forumu toplanarak, AB ile ilişkilerin kapsam ve içeriği milletle belirlenecek.
Irak: Türkiye ile Irak arasında toprak bütünlüğünü garanti eden bir işbirliği mekanizması kurulacak. Bu olmaz ve Irak bölünme tehdidinden kurtulamazsa, Türkiye tek başına hareket edecek ve 1926'da kabul edilen Ankara Anlaşması'ndan çekilecek.
Türbana serbestlik sözü
DP, seçim beyannamesinde, hizmet alan hiç kimsenin kıyafetine devlet eliyle müdahale edilmeyeceğini belirterek, serbestlik sözü verdi. Beyannamede, “Üniversiteler özgürlük alanlarıdır. Hiçbir çağda ülkede, üniversite kapıları kıyafetlerinden dolayı toplumun bir kesimine kapatılmamaktadır. DP iktidarında, ‘hizmet alan’ hiç kimsenin kıyafetine devlet eliyle müdahale edilmeyecektir” denildi.
NAMUS BORCUDUR DİYEN AKP 4 yılda beceremedi ben anlayamadım namus borcu turban mı? yoksa namus dedikleri koltuk mu?
|